onsdag 19 januari 2011

Män, kvinnor och essentialism

Lennart Sjöberg, professor emeritus i psykologi, slår fast att »kvinnor är annorlunda än män« och hänvisar till en artikel som tar upp sex myter om hur kvinnor vill bli behandlade i relationer. Detta är exempel på essentialism, dvs. att män och kvinnor är »olika varandra på ett eller flera grundläggande och medfödda sätt« (Magnusson, 2010, s. 27). Detta synsätt – ett av flera möjliga synsätt på könsskillnader – för med sig ett intresse för just skillnader, och den forskningsfråga som ofta ställs är hur män och kvinnor skiljer sig åt. Många gånger tas kön med slentrianmässigt som en tänkbar faktor i psykologiska experiment.

Intresset för skillnader innebär att man missar två saker. För det första, att män och kvinnor när det gäller de flesta egenskaper och förmågor är förvånansvärt lika. På gruppnivå kan man observera skillnader i statistiska lägesmått, till exempel när det gäller prestationer på matematikuppgifter (även om den skillnaden minskat med åren), men inomgruppsvariationen för både män och kvinnor är stor, betydligt större än mellangruppsskillnaden. Det betyder att det finns väldigt många kvinnor som presterar bättre än den genomsnittlige mannen, och det finns väldigt många män som presterar sämre än den genomsnittliga kvinnan. Och framför allt, det betyder att generaliserande slutsatser av typen »män är bättre än kvinnor på matematik« är missvisande och rent felaktiga.

För det andra, man missar att det ofta är stor tvärkulturell variation, större än den inomkulturella variationen. Det vill säga, män och kvinnor i en viss kultur är ofta mer lika varandra än män eller kvinnor från andra kulturer. Detta antyder att det vi uppfattar som universella och medfödda skillnader mellan män och kvinnor i själva verket är skapade, med kulturen som den betydelsegivande strukturen. Män och kvinnor är olika för att de tillägnar sig egenskaper och förmågor i enlighet med vad kulturen föreskriver som manligt respektive kvinnligt.

Referenser

  • Magnusson, E. (2010). Genus och kultur i psykologi: teorier och tillämpningar. Stockholm: Natur och kultur.

1 kommentar:

  1. Självklart men ändå så konstigt för vissa. Bra inlägg!

    SvaraRadera